Monday 2 May 2011

Mak Esah Enteprise....

...maka Mak Esah pun kini menjadi ahli perniagaan nasi lemak daun pisang yang berjaya di kampungnya...


Untuk kekalkan harga nasi lemak yang berpatutan, Mak Esah perlu mendepangi segala cabaran yang mendatang. Salah satu cabaran yang besar ialah kenaikan kos. Jika kos nasi lemaknya meningkat, mahu tak mahu Mak Esah perlu, sama ada, naikkan harga nasi lemaknya atau kurangkan margin keuntungannya. Atau... Mak Esah boleh cuba beberapa cara untuk kurangkan kos.


Bagi Mak Esah, cara paling mudah ialah kekalkan margin keuntungan manakala segala tambahan kos dipindahkan secara terus kepada pelanggannya. Maknanya, kalau ikan bilis naik RM2 sekilo dan setiap bungkus nasi lemaknya menggunakan 100g ikan bilis (contoh sahaja), Mak Esah akan naikkan harga nasi lemaknya sebanyak 20 sen.


Pelanggannya mula merungut tapi Mak Esah menggunakan harga ikan bilis yang naik sebagai alasan. Bila banyak yang mula merungut, Mak Esah tak boleh duduk diam. Dia perlu fikirkan cara lain.


Mak Esah terasa mahu kurangkan margin keuntungan tetapi itu nanti akan mengganggu aliran tunainya, juga keuntungan sedangkan perniagaannya perlu dikembangkan. Mak Esah bercita-cita nak buka satu lagi gerai payung di simpang jalan. Dia nak suruh Pak Anjang jagakan. Mak Esah perlu kumpul modal pusingan untuk gerai barunya. Nak pinjam Ah Long, risikonya terlalu tinggi. Nak pinjam bank, mana ada bank nak layan. Lebih-lebih lagi kalau semua duit Mak Esah disimpan bawah bantal dan bukan di dalam akaun bank yang boleh nampak keluar masuk duit tu.


Mahu tak mahu, Mak Esah perlu fikirkan " Cost Minus ".


Dalam struktur harga (price structure), katakanlah 50% adalah kos bahan mentah, 20% pula kos proses, 5% kos pengurusan, 5% lagi kos lain-lain dan 20% adalah keuntungan. Kalaulah ada kenaikan kos sebanyak 5%, Mak Esah boleh buat sasaran untuk mengurangkan kos bahan mentah dari pembekal (-2%), kos proses (-2%), kos pengurusan (-1%).. ... dan mungkin juga lain-lain kos (-1%). Jumlah -6%.


Kalau sasaran Mak Esah mengena, Mak Esah bukan sahaja dapat menampan kenaikkan kos 5% itu malahan Mak Esah mungkin dapat tambah margin keuntungan sebanyak 1%. Kini, margin keuntungan nasi lemaknya menjadi 21% !


Masalahnya, macam mana nak buat cost reduction tu? Apa strategi ? Apa pelan tindakan ?






Ahhh.... sakit belakang aku. Nanti sambung...





.

8 comments:

tasekM said...

hr tu sakit tangan. ni dah sakit pinggang pulak.

menaip la sambil meniarap.
ke sakit juga...?


cepat sambung.





.

Sang Kelembai said...

TM,
Sambil duduk.... sakit pinggang.
Hari tu sambil meniarap.. sakit tangan.

Aku nak menaip terlentang pulak lah...

aza ni said...

kalau aku telefati senanglah kau zam

kau fikir aku taip..

aza ni said...

thanks zam
pelan pelan kayuh

aza ni said...

thanks tas kerana menemani dia...aku jauh..

aza ni said...

tu yang lambat sampai

kucingorengemok said...

*tak nak tolong taip*

Sang Kelembai said...

Azani,
Lagi pun nak citer bab ni besar sebenarnya.... kesian Mak Esah tu... hahaha


KOG,
Meh la tolong ai... hahaha