Monday, 20 January 2014

Sun Tzu : The Art of War...clustered.

.


 Konsep 'peperangan' yang menjadi asas kepada Sun Tzu ialah
 'minimize casualties, maximize resources of mutual'.

Dengan kata lain, kalau boleh elakkan perang, elakkanlah. Berperang hanya akan menyebabkan kerugian kedua-dua belah pihak. Jadi, peperangan adalah jalan terakhir.

Aku cuma nak kongsikan beberapa 'clusters of strategies' di dalam Art of War. Kesemuanya ada 6 kluster merangkumi 36 strategi.


Cluster 1 - Fighting the stronger force.
(Jikalau pihak yang ditentang atau ingin menentang kita itu LEBIH KUAT).
  • Deceive the sky to cross the sea - moving in shadows will attract suspicions, instead move openly but hide true intention.
  • Besiege Wei to rescue Zhao - attack what your enemy loves most, to psychologically weakens him. Sesiapa yang tonton Red Cliff 1 mungkin kenal siapa Wei dan Zhao sebab cerita itu berdasarkan sejarah China.
  • Kill with a borrowed knife - use the strength of others to attack the enemy. Ini tak sama seperti 'lempar batu sembunyi tangan'. Ini lebih kepada mengupah orang lain yang lebih kuat atau sesuai untuk buatkan. Ada juga yang menggunakan falsafah ini untuk mengabui pihak lawan yang kononnya kita tak terlibat. 
  • Wait at ease for the enemy - relax, save energy while the enemy wears out.
  • Loot a burning house - attack an enemy when he is suffering from chaos, internal conflicts, defection etc. Ini lebih kurang macam 'menangguk di air keruh' maksudnya tapi taklah sama. Tak semestinya 'serang' atau 'serbu' ketika mereka sedang mengalami kepayahan. Lebih baik jika datang dengan menawarkan bantuan kerana dalam budaya Timur, hutang budi dibawa ke mati. Orang akan ingat sampai bila-bila. Banyak orang Cina yang buat cara ini dalam berniaga.
  • Make a feint (trick) to the east while attacking the west - deception, diversion. Ini berbeza daripada yang pertama. Yang pertama itu masih perlu berdepan tetapi yang ini lebih kepada bermuslihat.


Sesetengah strategi yang digunakan boleh dianggap bercanggah dengan nilai-nilai agama dan moral, dan mungkin juga sesetengah undang-undang negara.


Cluster 2  -  fighting for equal forces
(Jikalau pihak yang ingin ditentang atau mahu menentang kita itu SAMA KUATNYA)
  • Create something out of nothinguse feint / deception twice, the enemy will not trust you the third time!
  • Use a well-known path to advance by a hidden path  -  first direct attack, second indirect attack.
  • Watch the fire burning across the river  -  let the enemies fight among themselves until they are tired, then pick up pieces later.
  • Conceal a dagger in a smile  -  charm and impress first, attack when he trusts us. Ini seperti 'madu penuh racun'.
  • Cut down the plum tree to save the peach tree  -  scapegoat strategy, sacrifice short term for long term gain. Ini ramai orang guna bila dah tersepit...
  • Steal any passing goat  -  have a flexible plan, grab any benefit no matter how small it may be. Ini seperti 'sapu je'.


Cluster 3  -  For direct attack!
(Jika pihak lawan kurang berdaya berbanding pihak kita)
  • Beat the grass to startle the snake  -  launch a direct but brief attack to test out the enemy's strength.
  • Raise a corpse from the dead  -  reuse old ideas, strategies, technology etc.
  • Lure the tiger out of the mountain  -  lure the enemy out of his comfortable territory to fight in an unknown new territory. Biasanya kalau nak buat negotiation, panggil orang itu ke pejabat kita kerana kita lebih selesa di tempat kita. Tapi kadang-kadang dia tahu taktik itu. Tak mengapa, pergi sahaja ke Neutral Zone seperti di kedai mamak (tapi kalau kita selalu minum di kedai mamak itu, bermakna itu adalah comfort zone kita .. hehehe).
  • Let the enemy off in order to snare him  -  akin to 'don't force the tiger up the fence', let the enemy focus on escaping rather than fighting you.
  • Hold out a brick to attract a gem  -  using enticement such as wealth, power and sex. Kaum Cina panggil ini sebagai 'using the 5 sins' iaitu arak, perempuan, makanan, judi dan kuasa.
  • To catch rebels bring down their leader first  -  take out their leader.


Cluster 4  -  Confuse the enemy
(Antara strategi yang boleh digunakan untuk menjatuhkan pihak lawan)
  • Take away the fire from under the cauldron  -  undermine the enemy's foundation and remove his source of power / energy.
  • Fish in troubled waters  -  do something unusual, strange and unexpected to disrupt his focus and thinking.
  • The cicada sheds its skin  -  escape and regroup by creating an illusion.
  • Bolt the door to catch the thief  -  catch the enemy, letting it go means planting seed for future revenge.
  • Befriend a distant state while attacking a neighbour  -  the greatest enemy is the 2nd strongest in our field, not the strongest in other field.
  • Borrow a route to conquer Guo  -  borrow from an ally to attack a common enemy, after winning, turn against the ally.


Cluster 5  -  Gaining Ground
(Apabila memiliki sesebuah tempat atau kawasan)
  • Replace the beams and pillars with rotten timber  -  disrupt the enemy's method of operation. Contoh dalam bisnes ialah 'disruptive technology', teknologi baru yang menjadikan teknologi yang sedia ada menjadi kurang relevan e.g. Kaset, CD lagu digantikan dengan internet download.
  • Point at the mulberry only to curse the locust  -  without mentioning names, those guilty will feel it but will not reveal themselves. Ini seperti ' siapa yang makan cili, dialah yang rasa pedasnya'. Mungkin juga hamper sama dengan ' pukul anak sindir menantu '.
  • Feigning foolishness  -  pretend to be stupid. Kata orang, buat baik berpada-pada. Samalah juga, nak tunjuk pandai pun biarlah berpada-pada. Kalau asyik tunjuk pandai, nanti ada yang buat-buat bodoh dan akhirnya yang tunjuk pandai akan kena buat kerja.
  • Remove the ladder after the ascent  -  using baits and deception, lure the enemy into treacherous ground and cut off his supply.
  • Putting fake blossoms on the tree  -  pretend to make something of no value seen valuable. Ini banyak dilakukan oleh pengusaha atau peniaga...yang dipanggil kononnya 'valuadded' sedangkan barang yang layak untuk tong sampah tapi kemudian ditambah itu ini.
  • Host and guest reversed  -  defeat the enemy by 'attacking inside out', pretend to cooperate and attack from inside, e.g. police informants. Kalau dalam social, ini dipanggil 'kawan makan kawan'.


Cluster 6  -  Before the Last Stand
(Sebelum berundur dari medan perang jika hamper tewas)
  • Beauty trap  -  deploy traps all over the place. Jika berundur, jangan biarkan musuh senang-senang masuk ke tempat kita.
  • Empty city ploy  -  act casually when the enemy is attacking, arousing suspicion that we may have traps.
  • Use the enemy's spies to sow discord in the enemy's camp  - create rumours, bad / false information for the enemy's spies. Enemy's spies ini kadang-kadang datang dalam bentuk  para konsultan atau auditor yang selalu datang minta data itu ini, dalam masa yang lain, menjual maklumat kepada pesaing.
  • Inflict injury on oneself to win the enemy's trust
  • Interlocking stratagems  -  use combination of strategies to win the fight
  • He who runs away today lives to fight another day  -  try to escape unharmed, to reconcile with others and fight the next day. 


Sekian.

.

No comments: